مقالات

شیر سوزنی

شیر سوزنی | شیرآلات وگ امید گلستان

شیر سوزنی نوعی شیرآلات است که دارای پورت کوچک و یک شاخۀ سوزنی شکل است که امکان تنظیم دقیق جریان را ممکن می‌سازند. شیرآلات ابزاری برای مهار کردن جریان و فشار سیالات هستند که در زمینه‌های گوناگون کاربرد زیادی دارند؛ از جمله در کارهای صنعتی مانند نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها، صنایع پتروشیمی، صنایع دارویی و غذایی و … مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با توجه به کاربرد شیرآلات در جنس‌های مختلف از جمله چدنی و برنجی، استیل برنزی تولید می شوند. به عنوان مثال، شیرآلات با جنس برنجی برای انتقال جریان آب به دلیل خورندگی کمتر آب با توجه به خنثی بودن آب (اسیدی یا بازی نبودن) مورد استفاده قرار می‌گیرد و از شیرآلات با جنس برنز قلع در صنایع پتروشیمی که سیالات در آن خاصیت اسیدی یا بازی دارند، استفاده می‌شود.

یکی از انواع شیرآلات، شیرآلات سوزنی می‌باشد.

شیرآلات سوزنی چیست؟

همانطور که اشاره کردیم، شیرهای سوزنی نوعی شیرآلات است که دارای پورت کوچک و یک شاخۀ سوزنی شکل است که امکان تنظیم دقیق جریان را ممکن می‌سازند.

از دریچۀ سوزنی برای کنترل دقیق میزان جریان گازهای تمیز یا مایعات استفاده می‌شود. تنظیمات برای کنترل سرعت جریان به صورت تدریجی هستند، اما می‌توان از آنها به عنوان یک دریچۀ خاموش قابل اطمینان نیز استفاده کرد.

با این حال، آنها معمولاً فقط برای جریان کم استفاده می‌شوند و افت فشار نسبتاً زیادی از ورودی به پریز دارند. اندازۀ پورت‌های رایج برای دریچه‌های سوزنی از ۸/۱ تا ۲ متغیر است. متداول‌ترین کاربرد آن کنترل جریان گاز، مانند شیر سوزن پروپان می‌باشد.

نحوه کارکردن شیر سوزنی:

دریچه‌های سوزنی با انتهای خمیده‌ای که با چرخش دسته بلند شده و پایین می آید‌، دهانه را باز و بسته می‌کند.

دسته (A) به پیستون متصل است، همچنین به آن ساقه (F) گفته می‌شود. هنگامی که دسته را می‌چرخانید، پیستون بر اساس نخ‌ها (C) به سمت بالا یا پایین حرکت می‌کند. مهره قفل (B) مانع از شستشوی کامل آن می‌شود. با حرکت پیستون به پایین، انتهای نوک پنهان (I) با صندلی سوپاپ در تماس قرار می‌گیرد تا به طور کامل سوراخ (H) را ببندد.

غالباً، صندلی سوپاپ نیز خم می‌شود؛ گزینه‌ها و اندازه‌های مختلفی برای اتصال آن به لوله یا شلنگ از طریق اتصال پورت (G) روی ورودی و خروجی در دسترس است. درپوش (D) به محفظۀ شیر (E) وصل شده است که می‌تواند از مواد مختلفی مانند برنج یا استیل ضد زنگ ساخته شود.

انواع مختلف شیرهای سوزنی:

دریچۀ سوزنی رایج‌ترین نوع شیر فلکه سوزنی است. با این حال دو نوع دیگر علاوه بر آنها نیز وجود دارد: حرکتی و زاویه‌ای.

شیر سوزنی موتوری (حرکتی):

این شیرآلات سوزنی برای کار دستی دستگیره ندارند؛ به جای آن از یک محرک برقی یا پنوماتیک برای اتصال و چرخش پیستون استفاده می‌کنند، که می‌توان آنها را از راه دور کنترل کرد، در یک سیستم حلقۀ بسته استفاده شد و  یا می‌توان تایمر قرار داد تا بتواند سرعت جریان را از راه دور با دقت کنترل کند.

شیرآلات زاویه ای :

این شیرهای سوزنی به جای اینکه خروجی را از داخل خط خارج کنند، خروجی را ۹۰ درجه تغییر می‌دهند. زاویۀ ۹۰ درجه می‌تواند یکپارچه سازی بهتری را برای سیستم فراهم کند.

 

انتخاب شیر سوزنی:

هنگام انتخاب شیر فلکه سوزنی چهار معیار اصلی زیر باید در نظر گرفته شود:

۱. نوع ماده

مواد به کار رفته در شیرهای سوزنی به دلیل مقاومت بالایی که نسبت به مواد شیمیایی باید داشته باشند از جنس فولاد ضد زنگ و برنج ساخته می‌شوند. با این وجود مطابق با کاربردهای دیگر امکان دارد از مواد دیگری نیز استفاده شود.

۲. فشار

شرایط لازم برای فشار در سیستم شما برای انتخاب صحیح شیر سوزنی اهمیت بالایی دارد.

دریچه‌های سوزنی مقاوم می‌توانند فشار حداکثر ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ psi (275 تا ۴۱۳ بار) را در ۱۰۰ درجۀ فارنهایت (۳۸ درجۀ سانتی‌گراد) تحمل کنند.

در صورت نیاز به فشارهای بالاتر، مثل برنامه‌های هیدرولیک فشار قوی، دریچه‌هایی با کارایی بالا وجود دارند که می‌توانند فشار ۱۰۰۰۰ psi (689 بار) را در ۱۰۰ درجۀ فارنهایت (۳۸ درجۀ سانتی‌گراد) تحمل کنند. در صورت نیاز به شیر سوزنی خلاء برای تحمل فشار کم، طرح‌های ویژه‌ای نیز موجود است.

۳. دما

شیرهای سوزنی برای درجه حرارت بالا یا پایین مناسب هستند.

دو ماده آب بندی متداول PTFE (تفلون) برای دامنه دما از درجه حرارت -۶۵ ° F تا ۴۵۰ درجۀ فارنهایت (-۵۴ درجۀ سانتی‌گراد تا ۲۳۲ درجۀ سانتی‌گراد) و PEEK (پلی اتر اتر کتون) برای افزایش مقاومت دما تا ۶۰۰ درجۀ فارنهایت است. (۳۱۵ درجۀ سانتی‌گراد)

برای اطمینان از تحمل شرایط لازم، لازم است که محفظۀ سوپاپ و مواد بسته بندی / آب بندی مناسب را به خصوص در دمای شدید مشخص کنید.

۴. اندازه و دهانه

دریچه‌های سوزنی در اندازه و ابعاد وسیع موجود هستند. استانداردهای متداول مورد استفاده NPT (لوله ملی آمریکا) ، BSP (لوله استاندارد انگلیس) یا متریک (استاندارد ISO) است.

متداول‌ترین شیرهای سوزنی بین ۲ تا ۱۲ میلی‌متر یا ۱/۸ اینچ تا ۲ است. با اطمینان از اندازۀ صحیح پورت و اندازه ابعاد، جریان و کارایی سیستم کارآمد با احتمال سایش و / یا نشت کمتر ضمانت می‌شود.

به منظور آگاهی قیمت از شیرآلات سوزنی و کسب اطلاعات در این زمینه می توانید به یکی از بهترین فروشگاه‌های لوله، اتصالات و شیرآلات یعنی فروشگاه اتصال فیت مراجعه نمایید و همچنین به منظور دریافت مشاورۀ رایگان در خصوص شیرآلات صنعتی با متخصصین این حوزه در شرکت شیرآلات وگ امید گلستان با شماره تلفن ۸۸۵۳۷۵۵۴-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *